Спадщина. Бережани. Замок Сенявських. Експедиція 2018 року. Частина 2. Погляд з землі. Зовні.

Частина 1

Частина 3

Частина 4

Частина 5

1672 рік. З ініціативи Миколи-Ієроніма Сенявського (1645 - 1683), польного гетьмана коронного, допоміжна (2-а) лінія замкових укріплень (згідно з віяннями нового часу) набуває вигляду бастіонного фронту (побудований в стилі новоголландської системи). Вали захищали майданчик, який наближався в плані до прямокутника. Кути «прямокутника» були посилені потужним укріпленнями гострого бастіонного креслення (з ескарпами). Замковий двір, обмежений валами, мав розміри (орієнтовно) 150х250 метрів. Із західного боку (зверненої до міста) в куртині, фланкіруємій бастіонними укріпленнями, були влаштовані ворота, які захищав равелін. Равелін знаходився на відстані близько 40 метрів від вала 2-ї лінії замкових укріплень. На території Нового замку були побудовані стайні, арсенал, пороховий склад, казарми.

В цей же період завершується будівництво «Нового» палацу, зведеного в східній частині замкового комплексу.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами! Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


в'їзд в парк в якому розташований замок

туриста-дослідника зустрічають інформаційні стенди

скрізь хащі дерев проглядає кам'яне громаддя замку

1675 рік. В ході останнього етапу Польсько-турецької війни (1672 - 1676) турецький паша Ібрагім Шишман почав масштабний наступ на Львів. Під його командуванням було 20000 - 30000 турків і близько 30000 татар. Ці сили почали спустошувати Поділля. Під ударами цього війська полягло безліч укріплених твердинь Речі Посполитої. Однак в Бережанах туркам вдалося захопити та знищити лише територію всередині міських стін, тоді як замок полякам вдалося утримати. Постоявши деякий час під Бережанами, турки виступили в сторону Теребовлі. В цьому ж році польський сейм висловив Миколі-Ієронімові Сенявському подяку за оборонну міць замка, який «стінами своїми покутські землі від смерті турецької вберіг».

1702 - 1703 роки. На правобережжі Дніпра спалахує козацьке повстання. Командування польським військом, кинутим проти повстанців, поклали на Адама-Миколу Сенявського (1666 - 1726), великого коронного гетьмана. Бережанський замок був вибраний як місце концентрації польського війська.

колись тут був головний заїзд в замок

1703 - 1711 роки. У замку неодноразово перебував трансільванський князь Ференц II Ракоці (1676 - 1735), керівник знаменитого антигабсбурзького повстання (1703-1711).

1705 - 1709 роки. Річ Посполита брала участь в Північній війні (1700-1721), яка велася між Росією і Швецією за панування на Балтиці. У цей період на троні Речі Посполитої знаходився Станіслав I Лещинський (1677 - 1766), ставленик шведського короля Карла XII. Значна частина польської шляхти оголосила Лещинському неприязнь, перейшовши по відношення до нього в опозицію. Таким чином, Річ Посполита, в особі своєї шляхти, стала в Північній війні на бік Росії. На ґрунті цього розколу неодноразово спалахували сутички між прихильниками Лещинського і його противниками. Власник Бережан в цьому конфлікті знаходився в опозиції до Лещинського (противник Швеції, союзник Росії).

рухаємося вправо навколо замку

тут знаходилася східна вежа

Квітень 1707 року. У Бережанському замку побував гетьман Іван Мазепа, який прямував в Жовкву на зустріч з Петром I. У травні в замку побував і сам Петро I. У цей період Петро I активно розробляв план розгрому шведів і не просто з цікавості ретельно вивчив укріплення Бережан, які могли зіграти роль в близьких зіткненнях між шведською і російською арміями. Велику частину часу Петро I проводив в заміському маєтку Сенявських в селі Рай.

1709 рік. Адам Смігельскій, прихильник короля Станіслава Лещинського (1677 - 1766), зі своїми військами атакує Бережанський замок, але його спроби захопити твердиню не увінчалися успіхом.

1720 рік. Цим роком датується найраніший з відомих планів міських і замкових фортифікацій. Оригінал цього плану зберігається в Берлінській Національній бібліотеці.

рухаємося уздовж північно-східного муру

сьогоднішній в'їзд до замку, куди ми ще повернемося

і північна вежа

1726 рік. В покоях Нижнього замку у Львові вмирає Адам-Микола Сенявський, останній представник роду по чоловічій лінії. У документі цього періоду відзначено, що артилерійський парк замку складався з 71 гармати різних калібрів.

1727 рік. Від Сенявських (після згасання роду по чоловічій лінії) місто переходить у власність Олександра Чарторийського, одруженого на Софії Сенявської. Таким чином, 2-х вікове правління Сенявських завершилося, і місто разом із замком перейшло до роду Чарторийських.

1740-і роки. Зводиться палац в північній частині замкового комплексу.

1755 рік. Комендант Бережанського замку де-Пірх склав детальний план його укріплень. На плані були позначені укріплення кам'яного замку (1-а лінія замкових укріплень), земляні бастіонні укріплення (2-а лінія замкових), а так же позначена лінія міських укріплень і міська забудова. Цей план має велику цінність для дослідників історії та фортифікацій Бережан.

північний мур замку

північно-західний, майже що 90º кут замку

1762 рік. Цим роком датується одна з найбільш детальних люстрацій Бережанського замку, що збереглася до наших днів. Вона була складена комендантом замку Олександром Дашкевичем і зберігалася в рукописному фонді Бібліотеки Оссолінських у Львові.

Зокрема в люстрації детально описувався «Новий палац» (східний замковий корпус). В люстрації є опис 14 розкішних залів, кожен з яких був оформлений у своєму унікальному стилі, який і давав назву залу. Наприклад, «Віденський зал» увічнив у своєму інтер'єрі перемогу над турками під стінами Відня в 1683 році. Зали «Золотий» і «Кармазиновий» (яскраво-червоний?) отримали свої назви через кольорі свого оформлення. Серед батальних полотен, що прикрашали палац, були картини «Битва під Хотином» (1673) і «Битва під Журавно» (1676). На третьому поверсі палацового комплексу знаходилася багата портретна галерея, особливу цінність якої представляли 48 портретів королів Речі Посполитої, представників роду Сенявських і Потоцьких, були тут і портрети Петра I та гетьмана Мазепи.

західний мур замку

південно-західна вежа

1764 рік. Між родом Потоцьких і родом Чарторийських велося протистояння, в якому укріплення Бережан відігравали важливу роль.

1771 рік. Помирає Марія-Софія Чарторийська - остання представниця роду Сенявських.

1772 рік. В результаті Першого поділу Речі Посполитої Бережани опинилися під контролем Австрії.

1778 рік. Бережани переходять у власність великого коронного маршала Станіслава Любомирського (1722 - 1783), одруженого на Ельжбеті, дочки Марії-Софії і Августа-Олександра Чарторийського.

1783 рік. Помирає Станіслав Любомирський (власницею замку стає його дружина Ельжбета), після чого в замкових приміщеннях починають квартирувати австрійські війська, що сприяє занепаду замку.

південно-західний мур замку, що руйнується

1809 - 1812 роки. За наказом австрійської влади починається знесення замкових укріплень. У цей період розрівнюються бастіони та куртини 2-ї лінії замкових укріплень, засипаються рови та канали, які століттями забезпечували замок гарним природним захистом. Осушується болото, яке захищало підступи до замку.

1816 рік. Помирає Ельжбета Любомирська. Олександр Потоцький, новий власник замку, мало цікавився його долею.

1829 рік. Розбираються 2 верхніх яруси веж.

Середина 19 століття. У Надбрамному корпусі розміщується пивоварня, що, ймовірно, призводить до перебудови старих приміщень південного палацу під потреби виробництва.

1878 - 1880 роки. З ініціативи Станіслава Потоцького в замку проводилися ремонтно-реставраційні роботи, які в основному торкнулися церкви. Реставрація обійшлася в 12 000 злотих.

погляд від південно-західного на південно-східний мур і південно-східну вежу

ось ми й зробили обхід замка, повернувшись у вихідну точку ...

Инші частини тут

Частина 1

Частина 3

Частина 4

Частина 5

Джерела:

zamki-kreposti.com.ua

chtyvo.org.ua

bbc.com

polona.pl

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами! Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!



P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.
Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.