Спадщина. Бережани. Замок Сенявських. Експедиція 2018 року. Частина 4. Церква Святої Трійці.

Частина 1

Частина 2

Частина 3

1554 рік. У цей період завершується будівництво замкової церкви Святої Трійці, який звели в південно-західному кутку замкового двору. Спочатку церква була однонавовим спорудженням з граненим пресвітером і квадратним в плані прітвором.Счітается, що об'ємно-просторова структура храму була навіяна італійськими купольними усипальницями 16 - 17 століть. Неф перекритий хрестовим склепінням, притвор - напівциркульним з розпалубками, пресвитерий - напівциркульним з розпалубками і четвертьсферіческим склепіннями з трьома распалубками. Головний фасад нефа поєднує риси ренесансу і бароко - плоськорельефний ренесансний портал виділено розірваним сегментним сандрика, а ренесансна композиція вікон доповнена бароковими овальними нішами..

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


1619 - 1624 роки. Після смерті власника замку Адама Ієроніма Сенявського (1576 - 1616) його дружина Катерина фінансує будівництво бічної (західної) каплиці церкви, в яку згодом були поміщені розкішні саркофаги Адама Ієроніма і його синів. Побудована каплиця не мала архітектурного декору, її фасад прорізав великий люнет. Вхід до каплиці з нефа оформлений білокам'яним різьбленням геометричній композиції з орнаментом-плетінкою і великими розетками в кесонах арки. Цю каплицю пізніше (в 1627 - 1628 роках) багато декорують.

ходімо дивитися всередині

за будівельними лісами, що заполонили весь обсяг церкви та каплиць, фактично мало що видно, але ми спробуємо Вам показати те, що побачили

сказати що тут страшно - це нічого не сказати, далі за нас будуть говорити фотографії ...

товщина стін церкви вражає, але якщо враховувати часи її побудови, то швидше за все нічого дивного

1630-і роки. До замкової церкви прибудували східну каплицю. Таким чином, остаточно сформувався загальний зовнішній вигляд храму - центральний неф і дві бічні каплиці. Варто відзначити, що деякі дослідники датують східну каплицю кінцем 17 - початком 18 століття. Фасади нефа церкви і його східній каплиці були об'єднані загальним архітектурним декором в стилі бароко, що складається з пілястр коринфського ордера і розкрепованого антаблемента. Купола обох каплиць були висвітлені широкими, круглими в підставі ліхтарями, які сприяли перспективному розкриттю висотного простору.

1878 - 1880 роки. З ініціативи Станіслава Потоцького в замку проводилися ремонтно-реставраційні роботи, які в основному торкнулися церкви. Реставрація обійшлася в 12 000 злотих.

хоча і за дерев'яними ґратами, але все одно, як у в'язниці ... строк, який не виправляє, а вбиває ...

2005 рік. Бережанському замку було виділено 250 000 грн . 30 000 було витрачено на створення проекту першочергових протиаварійних робіт, які необхідно було провести в західній вежі та західному крилі замкового комплексу. Частина грошей, що залишилася пішла на проведення інших робіт, зокрема, в центрі уваги перебував церква Святої Трійці, яку укріпили тимчасовими протиаварійними кріпленнями. Цікаве питання, чи були (реставраторами?) якісно фотографовані внутрішні межі церкви та каплиць в їхньому стані на той час?

2006 рік. Велися роботи й в церкві — в східній каплиці були встановлені протиаварійні кріплення, у головного нефа і куполів храму з'явилися тимчасові покрівлі. Проведені роботи в храмі оцінені у 291 000 грн. Всього на ліквідацію аварійного стану замка і супутніх робіт було витрачено 708 000 грн. Паралельно велися археологічні, геодезичні та гідрологічні дослідження на території замку.

2007 рік. Працівники ЗАТ «Львівреставрація» почали роботи по реставрації куполів і ліхтарів Троїцької церкви. Загальний обсяг майбутніх робіт був оцінений в 1 449 186 грн, з цієї суми у 2007 році було зроблено робіт на 653 000 грн

2008 рік. Завершено роботи по реставрації куполів і ліхтарів церкви, але перекриття нефа все ще залишалися проблемною зоною церкви.

2009 рік. Після початку фінансової кризи різко скоротилося фінансування ремонтно-реставраційних робіт в замку. Документація на створення даху над навою церкви так і не була завершена.

Замкова церква-усипальниця належить до числа видатних пам'яток в стилі ренесансу на території України.

Європа, кажете ... Європа про подібний вандалізм, вже дано забула ... А як же тут було колись? А ось так...

Инші частини тут

Частина 1

Частина 2

Частина 3

Частина 5

Джерела:

zamki-kreposti.com.ua

chtyvo.org.ua

tenews.org.ua

bbc.com

polona.pl

nac.gov.pl

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами! Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!



P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.
Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.