Спадщина. Київ. Покровська церква. Зйомка 2024 року.

Покровська церква (ХVІІІ ст.) на Подолі є пам’яткою архітектури доби бароко. Була зведена у другій половині XVIII століття попід Андріївською горою на давній подільській вулиці, що по завершенню будівництва отримала назву Покровська. Розташована на території садиби, обмеженої зі сходу вулицею Покровською, з півдня — провулком Покровським, а з заходу — вулицею Боричів Тік.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


У XIV столітті в цій місцевості мешкала колонія вірменських купців, які побудували у нижній частині вулиці дерев’яну церкву, що згоріла в XVII столітті. У 1685 році на підвалинах старої вірменської церкви грецький купець Тернавіот збудував дерев’яну православну церкву Покрови Богородиці, що проіснувала до 1766 року.

Нова церква Покрови Пресвятої Богородиці була збудована у 1766—1772 роках за проектом архітектора  І. Григоровича-Барського.  Двоярусна цегляна церква була зведена в стилі українського бароко з характерним для української архітектури трибаневим завершенням, що символізує Святу Трійцю.

Найоригінальнішою особливістю архітектурного декору церкви вважають живописні  ганки на південному та північному фасадах церкви, які більш притаманні українським дерев’яним хатам. Також фасади церкви визначаються великою кількістю (34) барокових віконних прорізів різних форм. 

Оригінальні бані церкви мали характерні грушоподібні форми, які з часом змінилися внаслідок масштабної пожежі 1811 року,  був також втрачений ліплений декор фасадів. При відновленні храму архітектором А. Меленським форма бань була вирішена у стилі ампір, який панував в той час в архітектурній моді. У 1824 із заходу прибудували теплу церкву святого Івана Воїна.

У 1920-х церква належала прихильникам Істинно-православна церква. На початку 1930-х церкву закрито радянською владою. У 1941, під час німецької окупації, богослужіння у церкві відновили. Церква відреставрована у 1953-1954. У 1958 знову закрито. У 1971 відреставрована дзвіниця.

15 квітня 1990 в церкві провели Великодню службу священнослужителі УАПЦ. У 1991 церква передана УАПЦ, і фактично стала катедральним собором. У церкві проводили богослужіння патріархи Мстислав (Скрипник) та Володимир (Романюк). Сповідні розписи, метричні книги і клірові відомості церкви (з 1737 по 1918 рік) зберігаються в Центральному державному історичному архіві України, м. Київ (ЦДІАК України).

Дзвіниця храму  другої половини ХVІІІ століття була перебудована після пожежі. Її другий поверх, спочатку був дерев'яний, але згорів у 1811, в 1831 зроблений мурованим у стилі класицизму. Церква Покрови Пресвятої Богородиці — чинна мурована церква в Києві на Подолі, пам'ятка архітектури XVIII століття. Парафія Покрови Пресвятої Богородиці м. Києва належить до Київської єпархії Православної церкви України.

2013.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/2013/Pokrovskaya/IMG_7809_middle.jpg

Джерела:

https://st-sophia.org.ua/uk/audio/pamyatki-podolu/8-2/

https://uk.wikipedia.org/wiki/Свято-Покровська_Подільська_церква

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.