Спадщина. Олеський замок та монастир капуцинів. Експедиції 2013/2017 (Re-mastering 2024). Частина 3. Монастир та архівне.

Ну і трошки про Церкву св. Йосифа та монастир капуцинів...

Монастир капуцинів та храм св. Йосифа роздивитись можна тільки зовні, та ще й не з усіх сторін, до двору запускають дуже рідко, а щоб попасти в середину й немає речі, але...

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Коли Олесько в 1728 р. перейшло у спадок волинському воєводі Северину Жевуському, магнат не лише взявся прикрашати інтер'єри нової вотчини - замку, а й задумав побудувати поруч з колишнім форпостом монастир. Перевага у виборі чернечого ордену була надана капуцинам, до яких воєвода прихильно відносився і на яких покладав певну місію: “...Жевуські, збираючи капуцинів до Олеська, були впевнені в тому, що вони найкраще будуть надаватися для роботи серед місцевого люду, схильного до бунтів і анархії... Розуміли, що для того, щоб відтягнути народ від прірви, треба комусь скинути гарний одяг і підв‘язатися шнуром. Проти бідних простих каптурових місіонерів важко буде розповсюджувати ненависть, важко якось буде їх вбивати в частих тут бунтах. А так, можливо, хоч таким способом вдасться наблизити народ до двору...”

стисло пробіжимось по подвір'ю монастиря...

Капуцини отримали свою назву від загостреного кінця головного убору, який складав обов‘язкову деталь їх одягу. До Речі Посполитої орден привів Ян III Собєський. Перший монастир був закладений королем у Варшаві на пам‘ять про визволення Відня від турків в 1683 році. Після цього монастирі ордену почали з‘являтися в великих та малих містах держави. Северин Жевуський був щирим фундатором і не шкодував коштів. Незабаром в Олеську було збудовано храм з кляштором, який за красою і зручністю серед інших монастирів займав перше місце. Храм св. Йосифа та монастир капуцинів побудовано в 1737 році. Задум Жевуського здійснив досвічений подільський архітектор Мартин Домбровський. Реставровано наприкінці XVIII століття, у 1838 році постраждав від землетрусу, після чого у 1844 році його було відновлено.

3 січня 2020 року сталась біда - повалився вже давно аварійний дах на храмі... завдяки nebo.lviv.ua побачимо на обвал...

Обитель - закритий світ, світ-в-собі, самодостатній мікрокосм. Монастирський двір оточений триметровим муром із в‘їздною брамою з боку фасаду - не лише від ворогів захищатися, а й від мирських гріхів. В плані двір нагадує тринавну одноапсидну культову споруду: на місцях вівтарів було п'ять мурованих капличок. До нашого часу ці будівлі не збереглися. Фундатор подбав про те, щоб монастир був забезпечений потрібним обладнанням, книгами в бібліотеці, аптекою з потрібними ліками. Для внутрішніх потреб було насаджено великий фруктовий сад, розбито ділянки для городини, викопано два ставки для вирощування риби. Монахи не лише самі займалися господарством. З боку власників замку було видано рішення про утримання ченців. Так, у 1769 році з волі Вацлава Жевуського навколишні села зобов‘язувалися кожного року почергово постачати олеській обителі: “... пшениці на муку – 24 корці, жита на муку – 24 корці, круп ячмінних, гречаних, пшона по 3 корці, маку – 1 четверть, гороху- 3 корці, пива – 96 бочок, м‘яса волового – 72 чверті, свиней – 4, баранів – 6 (це новобранці були, чи що?), індиків – 4, телят – 8, курей – 256, гусок – 32, качок – 32, масла – 4 фаски, сиру – 8 коп, солі – 8 бочок, яєць – 64 коп, полотна – 4 відсотки, дров – 912 возів, оселедців – 4 бочки, риби – 2 бочки.”

у 2021 йшли ремонтні роботи...

А у травні 2022 року BioDry Ukraine провела сканування до "молекул" монастир капуцинів на предмет надлишкової вологи і її рівня...

Життя в монастирі йшло за уставом - що зрозуміло. Ченці потрапляли в Олесько різними шляхами та жили тут довгі роки. Серед них були люди освічені – теолог монах Фабіан (Мацей Зичовський), вмілий хірург і управитель монастирської аптеки Агрипін Капуцин (Давід Ченцел), аптекар – брат Козмаж (Йозеф Сігл), будівничий монастиря монах Андрій (Мартин Домбравський) та інші. Тут монахи знаходили й свій останній притулок. У підземеллях костелу з 1751 року проводилося поховання ченців. З великими почестями відбулися церемонії поховання Северина та Анни Жевуських, а ще раніше - їх чотирьох синів-немовлят. У 1785-1788 роках було проведене переховання монахів в каплицю св. Катерини на міському кладовищі, а Жевуських в парафіяльний костел.

А зараз, як завжди, трошки архівного по замку...

1823. Антон Ланге.

1837.

1847.

1871.

1879. Петр Стачевіч.

1883.

кінець XIX століття

Ну й куди ж без Наполеона Орди...

Початок XX століття...

план замку від Є. Пламеницької

Рішенням австрійської влади у 1785 році монастир було забрано під військовий шпиталь. Було знищене багате монастирське обладнання, понівечено живопис у костелі, розкрадено цінні речі, безслідно зникла унікальна бібліотека. Тільки завдяки втручанню цісаря Йосифа II у 1788 році будівля була частково повернена капуцинам. З того часу життя в монастирі налагодилось. Монастир був чинний до 1939 року. Потім це був табір для військовополонених, єврейське гетто, склади, конюшні. По війні ситуація не покращилась: тут був заготівельний пункт, ремонтні майстерні, сільськогосподарське училище. Лише з 80-х років XX століття активно ведеться робота по реставрації будівлі, реконструкції подвір‘я, саду, ставків. Зараз тут фондосховище замкового музею та Львівської картинної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького.

та трошки архівного по монастирю...

Початок ХХ століття...

1918-1939.

1977. Фото М.І.Жарких.

1988. Фото М.І.Жарких.

план

Частина 1. Зовні.
Частина 2. Музейне.

Джерела:

https://www.pslava.info/ZolochivRn_OleskoSmt,208990.html

https://www.pslava.info/OleskoSmt_Zamok_2000PamArxitekturyTaMistobuduvan,209007.html

https://castles.com.ua/kapucyn.html

https://audiovis.nac.gov.pl/search/

https://polona.pl/sets?searchCategory=objectSets&page=0&size=24&sort=RELEVANCE&searchLike=olesko©right=false

https://www.facebook.com/risingdampsolution/posts/3311601482408183

https://www.facebook.com/old.border.mandrivka

https://www.youtube.com/watch?v=62bQ0L0r8i4&t=103s

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2011/110196

https://suspilne.media/lviv/173774-na-lvivsini-trivae-restavracia-kostelu-kapuciniv/

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.