Спадщина. Олеський замок та монастир капуцинів. Експедиції 2013/2017 років (Re-mastering 2024). Частина 2. Музейне.

Водночас з південного боку замку було розплановано регулярний італійський парк.

У 1629 році дочка Яна Даниловича Софія-Теофіла Собеська народила в Олеськім замку сина Яна, майбутнього польського короля, а 1637 році успадкувала замок. Одначе резиденцією Собеських була Жовква, і замок став занепадати. Від 1647 року він належав онукові Яна Даниловича Андрію Конецпольському, а згодом його молодшому братові Станіславу, який не мав можливості утримувати резиденцію. У 1682 році польський король Ян 3 Собеський викупив замок від Даниловичів і в 1683-1687 роках відремонтував його, внаслідок чого з’явилися високі барокові дахи на надбрамній башті та житлових корпусах.

Стисло пробіжимось по музейним залам замка... першим нас зустрічає - макет...

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


а далі - різноманітні експонати...

У наступні роки замок переходив від одного господаря до іншого. Кожен з них ремонтував, перебудовував або прикрашав замок.

У 1892 році польський громадський комітет опіки над пам’ятками викупив замок і реставрував з відновленням вигляду споруди на початок XVIII століття. Саме в цей час на східному та північному боках замку з’явилися могутні контрфорси при давньоруському оборонному мурі. Роботи з відновлення інтер’єрів тривали до Першої світової війни, яка знову перетворила замок на руїну.

Часткову реставрацію споруди було виконано у 30-ті роки XX століття, а повну, зі збереженням усіх будівельних нашарувань і розкриттям давніх фрагментів, проведено за проектом Є.Пламеницької у дві черги: 1963-1966 та 1970-1975 роки. Під час реставрації пам’ятки, що перебувала в гостроаварійному стані, було застосовано поярусні металеві й залізобетонні пояси, підсилення фундаментів тощо (конструктивну частину проекту розробила А. Галимська).

Замок мурований з каменю (давнє ядро) і цегли (прибудови XVI століття та пізніші) на еліпсоподібному плані. Розлоги пивниці житлових корпусів, що оточують невеличкий (10:21 м) замковий двір з трьох боків, крім південного, складаються з десяти склепінчастих приміщень, в одному з яких (у західній частині замку) зберігся білокам’яний портал ранньоготичного характеру. Розпланування пивниць повторюється на 1-му та двох горішніх поверхах.

У сформованому в XVII – XVIII століттях вигляді замку переважають риси палацової архітектури ренесансу й бароко. Композиційним акцентом є триярусна надбрамна башта, яку прикрашає білокам’яна майстерної роботи різьблена плита зі старовинними шляхетськими гербами Сас, Топур, Гербурт і Корчак. Привертає увагу портал дверей до західного крила житлових корпусів замку – з рустованими пілястрами, що підтримують трикутний фронтон з різьбленим гербом Яна Даниловича. Збережений унікальний архітектурний декор віконних облямувань середини XVIII століття, виконаний зі штучного мармуру рожево-вохристих тонів у техніці, що нагадує інкрустацію, відтворює геометрично-рослинні орнаменти, зображення стилізованих мавп і птахів.

виходимо з замку та рухаємось до монастиря...

Частина 1. Зовні.
Частина 3. Монастир та архівне.

Джерела:

https://www.pslava.info/ZolochivRn_OleskoSmt,208990.html

https://www.pslava.info/OleskoSmt_Zamok_2000PamArxitekturyTaMistobuduvan,209007.html

https://castles.com.ua/kapucyn.html

https://audiovis.nac.gov.pl/search/

https://polona.pl/sets?searchCategory=objectSets&page=0&size=24&sort=RELEVANCE&searchLike=olesko©right=false

https://www.facebook.com/risingdampsolution/posts/3311601482408183

https://www.facebook.com/old.border.mandrivka

https://www.youtube.com/watch?v=62bQ0L0r8i4&t=103s

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2011/110196

https://suspilne.media/lviv/173774-na-lvivsini-trivae-restavracia-kostelu-kapuciniv/

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.