Спадщина. Феофания. Свято-Пантелеймонівський собор. Зйомка 2011 року.

Феофа́нія — історична місцевість на території Голосіївського району міста Києва. Феофанія (раніше Лазарівщина та Шахравщина) розташовується між Теремками, Голосієвим, Пироговим та Хотовом. Найдавніша її частина розташована вздовж вулиці Академіка Лебедєва та навколо Свято-Пантелеймонівського собору. Вперше місцевість згадується 1471 року як Лазарівщина; тоді вона належала київському розпоряднику Ходіку.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Свято-Пантелеймонівський собор – православний собор у передмісті Києва Феофанія. Головний храм жіночого Свято-Пантелеймонівського монастиря. Був збудований у 1905—1912 роках, за проектом архітектора Є. Ф. Єрмакова у Феофанії (південне передмістя Києва) на території чоловічого скиту, приписаного до Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 1920-ті роки, собор було розграбовано і закрито Радянською владою. Під час Великої Вітчизняної війни собор також постраждав від мінометних обстрілів. 1990 року будівлю собору в жалюгідному стані було передано УПЦ. Протягом 1990-1998 років, собор був повністю відновлений усередині та зовні та у 1998 році освячений митрополитом Володимиром. У 1993 році собор із будинками та земельними угіддями був переданий Покровському жіночому монастирю з метою утворення скиту.

Вважається, що назва ця походить від імені якогось ченця-пасічника Лазаря. Сучасна назва місцевості існує з 1803 року — саме тоді тут оселився перший київський вікарій єпископ Феофан Шиянов, якому було виділено ділянку землі для доброустрою.

З 1919 року вона була приміським радгоспом, а згодом тут розмістилися лікувальні заклади різних відомств, головна обсерваторія та польова експериментальна лабораторія Інституту ботаніки НАН України.

1972 року урочище «Феофанія» було оголошено парком-пам'яткою, з 1992 року має статус парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, підпорядкованого Державному заповідному господарству «Феофанія» Національної академії наук України. З 2003 року ведеться реконструкція зони відпочинку біля ставків з облаштуванням каналізації, водопостачання, альтанок, фонтанів, прокладанням мощених доріжок, облицюванням берегів та багатьом іншим. Планується організація пунктів громадського харчування та контрольно-пропускного пункту з автостоянкою.

Феофанія є батьківщиною Радянської обчислювальної техніки: 1950 року в монастирі було збудовано першу в континентальній Європі ЕОМ — МЕСМ (Мала електронна лічильна машина).

Джерела:

http://ru.wikipedia.org/wiki/Феофания

http://ru.wikipedia.org/wiki/Свято-Пантелеймоновский_собор_(Киев)

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.