Спадщина. Київ. Вознесенська церква. Зйомка 2013/2024 років.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою. Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки ...

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4543_4547_middle.jpg

Місце для храму було визначено над дорогою до Василькова, причому по іншу сторону дороги, і будується церква виявилася зовсім на околиці Деміївки.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4560_4564_middle.jpg

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4535_4540_middle.jpg

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4528_4534_middle.jpg

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4440_4443_middle.jpg

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4456_4460_middle.jpg

Стараннями прихожан та за пожертвуванням директора цукрорафінадного заводу пана Раузера церква була побудована і в 1883 році освячена на честь Вознесіння Господнього.

З ростом числа жителів росла необхідність у відкритті шкіл і бібліотек. Так за даними Київської повітової земської Управи в 1911 році в межах Деміївки діяло шість шкіл (училищ).

У 1900 році церква значно розширюється і її західний боковий вівтар перебудовується. Переноситься дзвіниця вперед і вся споруда обкладається цеглою. Усередині робляться хори і проводиться капітальний ремонт. Однак домогтися дозволу на це було дуже важко. Церковному старості Симеону Травкіну від імені причта церковного довелося звернутися до самого Імператору. І ось в "1900 році березня 6 дня. Згідно з указом Його Імператорської Величності, Київська Духовна Консисторія слухала рапорт від 20 січня 1900 року за № 22" Деміївського церковного старости Симеона Травкіна, в якому він просить дозволу на перебудову церкви і всі витрати бере на себе ... Так і хочеться молитовно сказати: "Пішли йому, Господи, Царство Небесне" за його старанність і тщеніе до Деміївської церкви, яку будували і розширювали такі хороші люди, як цей перший її староста, відставний фельдфебель Симеон Травкин (фонд 127 , оп.875, д. 2217). Може бути, ретельністю і молитвами їх Господь і зберіг Свято-Вознесенську церкву в роки лихоліття і гонінь, що вона вистояла і ніколи не закривалася з часу її освячення в 1883 року.

Прилеглі райони Києва почали інтенсивно забудовуватися і заселятися. Подібне сталося і з Деміївкою, яка з підміського села дуже швидко перетворюється на велике передмістя Києва. Так що нинішній залізничний вокзал Київ-Московський іменувався тоді - Деміївська.

У 1900 році Деміївка приєднана до Києва (ф.1260, д.345. Л.1-10).

На карті 1905 роцу позначено, що церква однією стороною виходила на вул. Велику Васильківську. Дорога йшла навколо церкви, огинаючи її з боку нинішнього інституту, по території теперішнього дітсадка. Дорогу перетинала вул. Наливайка, приблизно там, де зараз стоїть бібліотека ім. В.Вернадського. Праворуч від церкви, в сторону Голосіївськой площі, стояв пам'ятник Олександру III, за ним кондитерська фабрика Єфімова, а далі трамвайне депо.

У документах звітності церковно-парафіяльних шкіл того часу зустрічається згадка про церковно-приходську школу на Деміївці, що знаходиться при цукрорафінадному заводі (орендоване приміщення). Однак в "клірської відомості" за 1910 рік при перерахуванні будинків, що належать церкви, значиться і церковно-парафіяльна школа на Деміївці, а в "Відомостях" за 1915 записано, що побудована нова церковно-парафіяльна школа в 1915 році. Вона-то і варто стоїть понині, дерев'яна, обкладена цеглою, як і сама церква.

У церковній бібліотеці було тоді вже 1200 томів книг.

У розділі: "Будинкі для священно- і церковнослужителів на церковній садибної землі" згадується, що на Деміївці побудовано два будинки - "священикам в 1907 році, псаломщикам в 1914 і складають вони власність церковну".

У 1883 році, ймовірно, першим "священиком був Иерофей Йосипів Шмигельський, а церковним старостою відставний фельдфебель Симеон Травкин".

У 1889 році "священиком був Никанор Леонтієв Данкевич", при якому навчалося 135 хлопчиків і 60 дівчаток, мабуть в орендованому приміщенні.

У 1900 році благочинним Старокиївських церков був протоієрей Павло Троїцький, який і представив Рапорт Київської Духовної Консисторії про розширення Деміївської церкви за Указом Його Імператорської Величності.

Згідно "клірської відомості" за 1917 рік "Церква має два престоли: 1) в ім'я Вознесіння Господнього і 2) в ім'я свят. Василія Великого. Земля при церкві разом з цвинтарем становить 1 десят. 600 квадр. саж." Кількість парафіян більше 4 тисяч чоловік.

В даний час в 1990 році була побудована нова дзвіниця, однак про колишню, на жаль, ніяких відомостей немає, ким і коли вона була зруйнована. У тому ж році, видно вперше, були позолочені хрести та під ними круглі кулі над куполами храму і дзвіниці і 3 хреста біля них.

Від дороги поставлений новий кам'яний (з бутану) паркан з металевими гратами, яки зробили дуже вмілі руки старовинних ковалів, і виглядає вон як сучасний.

Над трапезною надбудований верхній цегляний поверх, бо не було де проводити заняття по Закону Божому. 7 років в тісноті проводилися заняття з дітьми та дорослими, поки в 1997 році не виклопотали повернення приміщення колишньої церковно-парафіяльної школи, в якій тепер вільніше проводити заняття, а також співанки кліросу і хору, який у фестивальні роки 2000-річчя Різдва Христова був відзначений як кращий серед церковних хорів.

Навколо всієї церковної території замінений старий паркан новим залізобетонним.

Всі вікна в храмі і в повернутому будинку замінені, як всередині, так і зовні, причому зовнішні рами все дубові і покриті яхтіним більш стійким лаком. Вся підлога в храмі покрита дубовим паркетом. Під куполом восьмерік церкви весь покритий сайдингом. Дзвіниця знову пофарбована, і до Великодня повішені нові дзвони. Але самою благоліпною прикрасою всередині храму з'явилася позолота (теж вперше) всього іконостасу і десять найбільших кивот з іконами в храмі.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4577_4581_middle.jpg

За словами священика: Раніше ми ніяких даних про церкву не мали. Знали лише, що в 1907 році вінчалася в ній Леся Українка, тобто Косач Лариса Петрівна, з Климентом Квіткою і що освячена вона в 1883 році. От і все. Але, як то кажуть, нашому щастю допомогло нещастя. Довго ми клопотали про повернення нам колишньої церковно-парафіяльної школи. З нас вимагали документальні докази, що будівля побудована церквою і т.д. І ось довелося відвідати багато міських архівів, щоб буквально по крупинці зібрати необхідні дані. До того ж архітектурний архів м.Києва загинув в 1942 році. Але з ласки Божої дещо зібрали і, видно вперше після Великої Вітчизняної війни, публікуються деякі відомості про Свято-Вознесенської Деміївської церкви...

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4571_4574_middle.jpg

...Ювілейну дату 120-річчя церкви ми відзначали в день нашого храмового свята Вознесіння Господнього (5 червня). Запросили і Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, але на Вознесіння він приїхати не зміг, був випуск в Київській духовній академії. Він приїхав 8 червня, взявши з собою для нас несподівано ще двох єпископів: Павла Вишгородського і Митрофана Переяслав-Хмельницького. Ми такого торжества не очікували і природно трошечки розгубилися, зате богослужіння пройшло благоліпно. Був хресний хід і співали многоліття. Всі люди були дуже задоволені і відгукувалися, що воістину велика благодать Божа була в цей день в храмі. Всі оточили Блаженнішого Владику, щоб взяти благословення. Слава Милосердного Бога, що сподобив так урочисто відзначити 120-річний ювілей нашого святого храму.

Все вищевикладене на підставі документів, що зберігаються в Київському Міському архіві, Державному Архіві Київської області та Центральному Державному Архіві України.

Настоятель Свято-Вознесенської Деміївської церкви

Протоієрей Мефодій Фінкевіч

картинка на 360°

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/KYIV_2013/Demievskaya_church/IMG_4432_4438_middle.jpg

для перегляду панорами на всьому екрані натисніть на плашку з її назвою в лівому верхньому куті

Попри всі розмови про перехід до ПЦУ, церква на сьогодні знаходиться під управлінням священників УПЦ.

2024

Джерела:

http://demievka.kiev.ua/Demeevka/Prihod/Istoriy/IstoriyMefodiy.html#a1

http://demievka.kiev.ua/Demeevka/Prihod/Istoriy/DialogMefodiy.html#a1

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проекта. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проекту: на експедиції і існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини і нашого проекту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

ну як то так =))

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.