Спадщина. Білгород-Дністровський (Аккерман). Фортеця. 2018. Частина 3.

1-й будівельний період.

Представлений чотирьох вежовим замком (згодом цитадель), збудованим на високому, скелястому мисі над портом в оточенні кам'яних стін, периметр яких вплинув на формування плану майбутнього Військового двору. Контур зовнішніх укріплень, при нинішньому стані джерел, можна спробувати відновити з певною часткою умовності. Імовірно, від північно-західної вежі на південний захід, а потім на південь, була винесена стіна, яка слідувала по вододілу строго на південь приблизно до нинішнього зламу в західному секторі розділової стіни.

Попереду нас чекає цитадель, ось вона

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Цитадель. Вид з півдня. Фото 1948 рік.

панорама двору цитаделі

Північно-східний кут двору цитаделі в кінці 1920-х років. (Автор фотографії А. Лалевіч)

Вид на північно-східний кут двору цитаделі: а — вхід у верхню туалетну кабінку; б — вхід в нижню туалетну кабінку; в — вхід в північно-західну вежу; г — апсида християнського храму у східній куртині (автор фотографії Д. Топал, 2007)

Тут вона повинна була з'єднуватися з перпендикулярною південною стіною, що обороняла замок з напільного боку. У центрі південного фронту перебувала вежа No 26-а (можливо серед веж No 5 і No 24). У північно-східному куті огорожі були організовані ворота, звернені на схід, до порту і посаду. Ділянка примикання до північно-східної вежі цитаделі куртини зовнішньої огорожі знаходилася приблизно там, де сьогодні до неї підходить північна куртина Військового двору. Однак первісна стіна повинна була примикати до башти під прямим кутом (а не по дотичній, як зараз), бувши декілька розгорнутою на північ. Такий кут примикання припускав, що первинна стіна перебувала ближче до берегового обриву, приблизно на місці нинішньої протейхізма.

Південно-західний сектор внутрішнього двору цитаделі: a - монограма на бруствері західної куртини; б — вікно в західній куртині; в — коридор західного входу в цитадель; г — турецька пороховий льох (фото А. Красножон)

Північна куртина цитаделі та внутрішні будівлі двору. Фото 1920-х років.

Апсида храму в східній куртині цитаделі (фото А. Красножон)

До цього ж періоду, ймовірно, належать і гідротехнічні споруди, збудовані на місці нинішньої причальної стінки та двох причалів, які розташовувалися на північний схід від замку (основний напрямок артилерійських бійниць північно-східної вежі цитаделі). Порт закладений в області зниження понтичних вапняків, тут глибини Дністровського лиману досягають прийнятної для судів позначки. Іншого такого місця на берегах водоймища, де поєднувалося б наявністю глибокої гавані під захистом високого скелястого мису, не існує. Із заходу і півночі замок був захищений природним береговим обривом, висотою понад 13 метрів. Замок побудовано молдовськими господарями. Час будівництва належить до правління Олександра Доброго. Найбільш реальним приводом до основи замку могло послужити посилення турецької військової загрози в регіоні в другій половині другого десятиліття XV століття. Спорудження слід датувати в межах 1414-1420 років.

Цитадель. Вхід в південно-східну вежу і опори кам'яних сходів османського часу (фото А. Красножон).

Вхід на перший ярус південно-східної вежі цитаделі (фото А. Красножон)

Єдиною доступною до відвідування на момент зйомки була Комендантська вежа

2-й будівельний період.

У 1440 році на підставі колишніх укріплень, які захищали замок з півдня, будується розділювальна стіна. Зведення стіни знаменує собою закінчення будівництва «кастрона» (фортеці) в епоху правління молдавського господаря Стефана II. Розташовані в ній Середні ворота (вежа No24) відкривали доступ на обгороджену територію Військового двору. При цьому вся суть роздільної стіни привертає до себе увагу майже повною відсутністю веж, вбудованих в її систему.

Внутрішній вид південно-східної вежі цитаделі: а — вхід третього ярусу; б — вхід першого ярусу; в — стрільниця другого ярусу (фото А. Красножон)/.

панорама в середені вежі

для перегляду панорами на всьому екрані натисніть на плашку з її назвою в лівому верхньому куті

вхід до арсеналу

Фрагмент сходів входу в турецький пороховий льох у дворі цитаделі (фото А. Красножон)

3-й будівельний період.

На наступному етапі, в 1452 році при новому господарі — Александреле, в систему роздільної стіни вбудована вежа No26. Через два роки, в березні 1454-го, напередодні чергової турецької облоги Білгорода, Пиркалаб Станчул зводить вежу No 3 в спеціально залишеному для неї проміжку (?) в центрі східних укріплень Військового двору.

погляд від арсенального входу на військовий двір

військовий двір від східної кріпосної стіни

піднімемося на східну частину східної стіни

Погляд з оглядового майданчика вежі №2 за фортечний мур

Вежа No 2 і кам'яна платформа. Вид зі сходу. Фото 1948 року.

Вежа No 2. Форма із заходу зверху (фото А. Красножон).

Валганг у північно-східній вежі цитаделі. Фото початку XX століття.

4-й будівельний період.

Успішно витримавши облогу Тимир-Кая, в контексті зростаючого «турецького страху», міська громада (?) Білгорода розпочинає реалізацію найбільш масштабного будівельного проекту в фортеці. В результаті спільного перепланування ансамблю формується площа Цивільного двору. Всю територію оборонного комплексу обносять глибоким оборонним ровом. У ньому будуються вежі No 3.1 і No 13.1, артилерійські платформи під вежами No 8, No 11 і No 15. З'являються стіни та башти уздовж лінії ескарпу на території Цивільного двору, споруджується протейхізма.

панорама на цитадель і військовий двір з північно-східного кута

вихід до вежі №29-30

Цитадель. Вид з південного заходу. Фото початку XX століття.

перебираємося на північний західної стіни військового двору

піднімемося на стіну

Будуються дві круглі вежі при обох гирлах рову - No27 та No29. На західному краю двору, від гирла рову до вежі No 24, збудована кам'яна огорожа (з вежею No23). Мабуть, в цей же період перебудовується західна стіна Військового двору — на колишніх фундаментах з'являється нова кладка. Будується вежа No 25, яка набуває функції вузлової споруди на стику куртин двох дворів (Військового і нового — Торгового). Торговий двір розбитий на нижній береговій терасі (до Водного барбакану) для забезпечення і захисту доступу до прісної води.

відновлена вежа №25

погляд в середину зі стіни

і з входу з двору

панорама від вежі №24

У центральній частині східної огорожі фортеці, в 3,5 м від краю рову, заснована двоярусна воротна вежа No 6 (головна кріпосна брама). Навпроти неї, в осьовому напрямку, в центральній частині західної лінії кріпосних стін, з'являється інша воротна вежа - головна на цьому фронті (No22). Дві ці вежі по архітектоніці, розмірами прольотів і висоті склепінь, за кількістю ярусів, наявності решіток в доповненні до полотнищ воріт, за профілем і розмірами різьблених консолей в підставі арок - за всіма цими ознаками вони дуже схожі.

панорама з вежі №24

види з вежі №23

панорама на військовий двір з південно-східного кута

Східна огорожа Військового двору, від вежі No 3 до вежі No 5. Вид із заходу. Фото сер. XX століття.

Цілком ймовірно, в цей же період виникають і храм, і могильник в північній частині Цивільного двора — в 140 метрах на південь від замку і в 15 метрах від роздільної стіни. Культова християнська споруда могла стати центром житлової забудови, що розташовувалася на найвищому місці Цивільного двору. Дані будівельні роботи, імовірно, розгорнулися незабаром після 1455 року і були закінчені, мабуть, до кінця цього ж десятиліття. У всякому разі, наступний будівельний етап, виділений в фортеці, відбувався вже з урахуванням зазначених змін.

військовий двір зі стіни башти №26

башта №26

Ділянка з'єднання західної стіни башти No 24 (реконструйований північний фасад) і західної огорожі Військового двору (фото А. Красножон)

Проект виражає щиру подяку Андрію Красножону за його дуже цікаву книгу "Фортеця Білгород (Аккерман) на Дністрі. Історія Будівництва",з якої використані старі фотографії до статті.

Джерела:

zabytki.in.ua

А. Красножон. Крепость Белгород (Аккерман) на Днестре. История Строительства.

dumskaya.net

Використині фотографії з колекцій О. К. Коломийченко та коллекції Т.И. Максимюка, а також з Фондів Білгород-Днестровского краєзнавчого музею.

Частина 1
Частина 2
Частина 4
Частина 5
Частина 6
Частина 7

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини і нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”. 


Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 


Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні

 


 та

 

 


хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.