Спадщина. Сутківці. Покровська оборона церква. Експедиція 2016 року.

Ось що писав Павлуцкий Г. Г. про Сутківці... "...Сутківці - село Подільської губ. Летичівського повіту при річці Ушиці. 1407 року В. К. Вітовт подарував угорському вихідцю Хотько Кроату і синові його Олександру Ярмолинці з навколишніми селами, в числі яких були Сутківці; при розподілі маєтку між синами Олександра, Сутківці залишились на частці Федора, від якого пішов дворянський рід Сутківських. У 1493 році в селі вважалося, за свідченням перепису, сім дворів. - У XVI столітті Сутківцями володіли Сутківські: Дахно Федорович (пом. +1534) І Іван Дахнович (пом. 1 593), на якому припинився рід Сутківських; дочка Івана - Варвара успадкувала село і принесла його в придане своєму чоловікові, Олександру Балабану, старості Вінницькому, який в 1623 р побудував на горі фортецю, руїни якої існують понині. Балабани володіли селом до кінця XVII століття, потім воно перейшло Грабянкам, нащадки яких володіють ним понині.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами! Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


У XVI і XVII століттях село часто зазнавало руйнувань: так люстрації позначають в ньому в 1530-1542 рр. 5 дворів, в 1665 - 12, в 1569 - 4, в 1578-1583 - 6 і 1661 р тільки 2 двори, кожен раз майже обумовлюючи, що село було спустошене. В кінці XVIII і початку XIX століття власником був відомий містик Тадей Грабянка, у якого в Сутківцях проживав деякий час європейський авантюрист, який називав себе графом Каліостро.

У Сутківцях є древня православна церква в ім'я Покрова Пресв. Богородиці, побудована Сутківськими в XV столітті, про що свідчить напис на одному з дзвонів, що позначає 1476 рік. Ця церква з сірого каменю, товщина стін якої майже досягає одного сажня, з загостреними, конусоподібними баштами, амбразурами і бійницями представляє надзвичайно цікавий пам'ятник південно-російської архітектури в середні століття. Це - церква-замок; вона побудована у вигляді фортеці в два поверхи; в нижньому розміщений власне храм, верхній же служив для цілей захисту. І зовнішній вигляд, і внутрішній устрій вказують, що ця давня православна церква побудована ще в той час, коли Поділля зазнавало набігів і спустошень татар. Безсумнівно, зразком для цієї церкви-замку послужили готичні замки західної Європи, в подобі замку Шомон у Франції.

Але в цю сувору західно-європейську оболонку, в ці, так би мовити, чужоземні бойові лати зодягнулися по суті форми народної малоросійської (української) архітектури. Це була б звичайна п'ятибанна церква малоросійського (українського) типу, якби не деякі зміни, що виникли на грунті західного впливу, однак чарівні своєю своєрідною красою; відступу ці виразилися в тому, що середня частина храму, замість купола або башти, була покрита високим готичним двосхилим дахом зі звичайною башточкою або головком посередині, а на передньому фасаді підносилася висока дерев'яна дзвіниця, малоросійського (українського) втім типу.

План церкви - рівнокінцевий хрест [Е. Сіцінський, Найдавніші православні церкви на Поділлі. Церква-замок в о. Сутківцях. Кам'янець-Подільськ, 1889, стор. 4 і дав.]; кінці хреста закруглені, так що утворюють всередині церкви чотири абсиди або подовжених напівкола, майже однакових за розмірами. Східна абсида зайнята вівтарем; в західній - вхід; втім, західна частина хреста зовні має чотирикутний вигляд. При середостіннях хреста утворюються прямокутні виступи назовні; якщо виступи ці об'єднати лініями, то утворився б майже квадрат, що лежить в основі, або середині хреста.

Зовні церква має примітний вигляд. На кожному з трьох кінців хрестоподібного корпусу - східному, північному та південному - збудовано по вежі з широкими зубчастими карнизами вгорі і конусоподібними дахами, увінчаними невеликими маковицями на ліхтарі і хрестами. На західній стороні хреста височіє дерев'яна дзвіниця в два яруси; нижній ярус кілька на кам'яних стінах, на яких стоїть дзвіниця; верхній вужче нижнього ярусу. Пірамідальний дах і главка вінчають дзвіницю, що значно підноситься над іншими дахами. До дзвіниці примикає двосхилий дах середньої частини будівлі. Прямокутні виступи при середостінні покриті ковпаками з цегли ( «маточниками»). Всі стіни мають внизу й угорі багато амбразур, верхній карниз весь поцяткований отворами для рушничних пострілів.

Всередину церкви веде низькі чотирикутні двері, величезний стовп, в обхваті близько двох сажнів, закриває від поглядів відвідвачів царські врата і частину іконостасу. Цей стовп догори розширюється і разом з стінами утворює чотири склепіння. Склепіння ці дуже низькі, не більше 8 аршин від вершини склепіння до підлоги; висота їх не досягає висоти зовнішніх стін. Це тому, що в будівлі як би два поверхи: над цими нижніми склепіннями знаходиться верхнє приміщення, звідки можна було захищатися при нападах ворогів. У церкві всього три невеликих круглих вікна з гратами, по одному вікну в кожній абсиді, крім західної, де знаходяться двері. Слабке світло, проникаючи через ці вікна і розливаючись по низьким склепінням, занурює думку відвідувача в глибину століть. У кожному півколі, що має вікно, на висоті 1½ арш. від статі - по три амбразури; одна прямо навпроти вікна, а дві по боках; в західному півколі дві, по сторонам дверей. В даний час амбразури закладені і заштукатурені, але так, що їх отвори видно всередині і зовні будівлі. У вівтарі, який займає східну абсида, зліва, там, де зазвичай буває жертовник, влаштована чотирикутний ніша з плитою внизу на зразок стола. Ця ниша очевидно призначалася для жертовника. Вся церква всередині обштукатурено і побілена вапном.

Іконостас звичайний, простий, влаштований в 1829 році. Над цим нижнім поверхом, де влаштована церква, знаходиться верхнє приміщення. Це приміщення стелі не має, а його замінює тут дах. Тут в кожному півколі по п'ять амбразур, а в карнизах у всіх стінах безліч отворів. У «маточниках», які представляють рід якихось альтанок, також в зовнішні сторони - отвори для пострілів. У цей верхній поверх колись був хід всередині церкви, в стіні; тепер цей хід закритий, а зовні церкви до стіни приставлена ​​дерев'яні сходи, які ведуть в верхнє приміщення і на дзвіницю.

В даний час зовнішній вигляд церкви зазнав значних змін. Старанням священика і прихожан храм був значно ремонтований. Як приклад того, як ремонтуються і «реставруються» стародавні церкви, ми наводимо Сутковецкий храм до реставрації і після реставрації. Нам пощастило отримати від прот. Е. Сіцинського знімок з цього храму в його первісному вигляді, до ремонту. Як видно з фотографії, зовнішній вигляд Сутковецкой церкви сильно змінився, все характерне, типове пропало.

піднімемося на дах на оборонний ярус

Гонтові дахи замінені залізними, висока двосхила покрівля з бароковою главою над нею і кам'яними фронтонами зовсім знищена і замінена дерев'яним багатокутним барабаном з шатровим верхом в новітньому стилі; дерев'яна дзвіниця над західним кінцем хреста, XVIII століття, обшелевана і втратила свої оригінальні красиві форми малоросійського (українського) стилю, дах її навіть дещо змінений; зовні церква оштукатурена. Під північними і південними межами храму колись існували підвали зі склепіннями, що тяглися, по місцевим вказівкам, далеко у напрямку до замку; тепер вони майже зовсім засипані землею.

із зворотного боку

Стіни будівлі, як можна бачити тепер у верхньому поверсі церкви, складені з каменю вапняку частиною в необробленому вигляді і з отверділого цементу у вигляді цегляного щебеню, змішаного з розчином вапна. Абсолютно таку ж кладку стін являє і Сутковецкий замок, залишки якого ще існують.

вид зі сходів на бевой ярус

елементи декору

останки старого розпису під шаром штукатурки/останки старой росписи по слоем штукатурки

У церкві зберігся надгробний камінь останнього з Сутківських Івана Дахновича (пом. 1593) і був раніше надгробок Олександра Балабана (пом. 1 646); його бачив в половині XIX століття польський історик Пржездзецкий, але наразі невідомо, де він знаходиться. У церкві зберігається Євангеліє з написом 1639 року..." Г. Г. Павлуцький. Дерев'яні і кам'яні храми. - К .: 1905 р с. 45-50.

підпілля (підземелля) храму

Декілька старих фото-ілюстрацій з Павлуцького. Церква-замок в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ. Вид зі сходу

Церква-замок в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ. Вид з південного заходу

План церкви в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ.

Розріз церкви в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ.

Стовп і спираються на нього склепіння в церкві в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ.

Звід бічний абсиди в церкві в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ.

Церква-замок в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ. Вид із заходу до ремонту кінця 19 ст.

Церква-замок в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ. Вид з південного сходу до ремонту кінця 19 ст.

Надгробна плита Івана Сутківських (1593) в церкві в ім'я Покрова Пресв. Богородиці в Сутківцях Летичівського повіту Подільської губ.

і вона в наш час

Також дивимось: Спадщина. Церква-донжон у Сутківцях

Джерела: http://www.myslenedrevo.com.ua/ru/Sci/Heritage/Pavlucki/Sutkivci.html
[Сецінський, Найдавніші православні церкви на Поділлі, стор. 4-18. Slownik geograficzny т. XI, стор. 610. Архів Ю.-З. Росії ч. VII, т. II, стор. 504 і ч. VIII, т. II, стор. 335. Jablonowski, Zrόdła dziejowe, т. VIII, стор. 168, 189, 223, 293 і 294.]
Г. Г. Павлуцький. Дерев'яні і кам'яні храми. - К .: 1905 р с. 45-50.

 


Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини і нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”. 


Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 


Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні  


 та

 

 


хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то так =))

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Тиманівка. Палац Протасових-Бахметьєвих. Експедиція 2015 року. Частина 1.