Спадщина. Чабарівка. Храм св. Архангела Михаїла. Експедиція 2016 року.

Майже на під'їзді до Гусятина з боку Копичинців є невелике село Чабарівка (1,2 тис. мешканців). Стоїть воно на річці Муха і відоме з 1648 року. Дорога зміїться вниз-угору, вліво-вправо, серед села підноситься шпиль храму, а край дороги де-не-де визирають криниці-хатки, такі характерні для Гусятинщини.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


2023 - відбудова захристія та даху

2016

На місцеву святиню зверне увагу будь-який проїжджий цією трасою: храм не досить старий, але дуже показовий.

Він неначе з двох не з'єднувальних частин: башта, більше схожа на замкову, та традиційна для кінця ХІХ - початку XX століття неоготика. Замок на дверях. Сліди нещодавнього ремонту. Під час ремонту було втрачено чудову сигнатурку на даху споруди - шкода. 

2023

Чабарівка належала до парафії в Гусятині. Лише у 1930(1934) році в селі було збудовано філіальний храм у стилі неоготики. Але слугувати вірним і Богу храму довго не довелося: у 1939 році прийшла радянська влада і закрила святиню, перетворивши її на склад. Повернули її вірянам за часів Незалежності. В храмі проведено невеликий ремонт, під час якого збережено автентичну червону черепицю на даху. Бабуся, що йде повз храм, розповідає, що він чинний, але священники отці-бернардини з Гусятина правлять лише в обід у неділю та на свята.

2016

Нам пощастило зустріти місцевого жителя з парафіян і він люб'язно запросив ключника, щоб відкрити костел. Всередині все дуже просто, але цілком чисто і готово для служби. на 2016 рік ремонт ще не був закінчений, громада маленька і збирають на нього по крихтах ...

2023

У 2023 ремонт було в середині закінчено, а зовні перекрили дах. Отець Михайло Багінський розповів, у якому стані зараз споруда: "З тієї сторони, де захристія, все було зруйноване. У 2000 році добудували до неї нову частину. Там, де були міндобрива, стіни руйнуються повністю. Посередині була велика тріщина, її залатали. У майбутньому плануємо, окрім внутрішніх робіт, у першу чергу зробити дах, який прогнив у вівтарній частині. Коли йде дощ, вода повністю затікає в храм. Вежа теж в аварійному стані. Треба буде підкопувати в трьох або чотирьох місцях і заливати підпори...

1989. Фото М.І.Жарких.

...Хочемо, щоб він був такий, як на старих фотографіях. Згідно з цими світлинами посередині храму була маленький дзвін-сигнатурка. Також хочемо на даху зробити маленьку вежу і щоби на ній також був дзвін. Частину захристії трішки відбудували, там бракує старих елементів. Мають бути пілястри, підпори. Будемо робити так, як було колись".

Реставрують храм за гроші людей, говорить староста села Ганна Хомета і це гарний приклад, як громада опікує свій спадок - свою святиню.

Джерела:

http://www.castles.com.ua/chabarivka.html

http://andy-travel.com.ua/chabarivka

http://www.pslava.info/ChabarivkaS_Kost,230059.html

https://rkc.in.ua/index.php?&m=k&f=alvtpco&p=tpguchmh&l=u&n=7

https://www.facebook.com/ChabarivkaRomanCatholicChurchUkraine/

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.