Спадщина. Млиниська. Колишня каплиця без титулу (св. Йосипа???).1912. Експедиція 2016 року.

Млиниська. До Теребовлі 20 км, до Янова  - десь шість, а Кобиловолоки під боком. Сільрада там, цивілізація теж там. Колись магнітом був Янів, котрий зараз давно вже Долина. Село маленьке, трохи більш як 400 мешканців. Назва села походить від кількох млинів на Кобиловолоцькому потоці, що протікає через село.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Перша ж письмова згадка про Млиниська тхне зіпсутим квартирним питанням: в 1650-1669 роках Янівський ксьондз з промовистим прізвищем Самуель Собєрай судився за землю і людей на ній з господарем Янова, котрий заснував "село нове при кобиловолоцькому тракті, від багатьох млинів на кобиловолоцькому потоці зване Млиниськами". З ким конкретно сварився жадібний священник, не вказано, а вибір взагалі чималий: Млиниська у різні часи належали Богушам, Скарбкам, Баворовським (І половина ХІХ століття), Лосям (ага) і Дунін-Борковським.

Адам Баворовський, купивши Млиниські, віддав їх посагом своїй дочці Пауліні (1831-1903), коли вона йшла заміж за Володимира Лося (1826-1873). Далі село відійшло до їхньої дочки Ельжбети (Єлизавети, 1864-1929), заміжньої з відомим геральдистом Єжи Севером Дунін-Борковським (1856-1908). Останнім власником села був їхній син Петро Дунін-Борковський (1890-1949). 

У 1846-47 роках майже всі мешканці села вимерли від епідемії холери. Граф переселив сюди людей з центральних областей Польщі, яких місцеві мешканці називали "мазурами".

Панам треба десь жити - і вони жили у пізньокласицистичному палаці в парку. Палац до наших днів не дожив, він навіть до перемоги над нацизмом не дотягнув, зник у Другу світову. Тоді ж зник і його власник, Петро Борковський - разом з родиною. Але цей пізніше вигулькнув у Римі, де й доживав віку.

Хто і коли палац збудував, докладно не відомо (по другій версії - Лосі заклали в Млиниськах розкішний парк з рідкісними деревами та збудували величезний палац.). Щоліта з усіх куточків Польщі сюди з'їжджалася аристократична молодь, яка проводила свій час у забавах, балах, різних ігрищах, полюванні в лісі. Відомо проте, що у 1925 році горів його другий поверх, споруду відразу відбудували, але зробили її нижчою, ніж була.

Перший поверх з великою їдальнею та маленькими салонами натомість пожежу пережив без втрат. Парк навколо палацу мав кілька широких липових алей: дерева були набагато старші від будівлі. Парк, за яким гарно доглядали, переростав у ліс. Тут було затишно, тому не дивно, що Дунін-Борковські, які володіли також чималим маєтком у Струсові, воліли проводити час тут, в Млиниськах. Залишки парку збереглися і зараз є пам'яткою природи місцевого значення. Ще донедавна парк прикрашало екзотичне, майже столітнє тюльпанове дерево. Через байдужість його знищено у 1991 році.

Певно, панам і молитися десь треба було. Перша - ще дерев'яна, оббита дубовою корою - римо-католицька каплиця у Млиниськах з'явилася у 1877 року стараннями графині Пауліни Лось. Не так у Млиниськах, як у панському маєтку, в парку. Можливо, власники гралися у модну на той час органічну архітектуру, інакше для чого аж така скромність?

Теперішня й нині мурована споруда походить з 1911-1912 років. Робота якісна. Андрій Бетлей у своїй статті про храм у 17 томі "Костелів і кляшторів давнього воєводства Руського" припускає, що перед нами робота когось з архітекторів Львівської політехніки. Сюди вже вчащали не лише пани - більшість населення Млиниськ на початку XX століття були етнічними поляками, українців тут проживало заледве кілька родин. Коли ті етнічні поляки у 1945 році рятувалися від комуністичного щастя еміграцією, вони, ймовірно, прихопили з собою чимало з храмового майна. 

Не дотягнулися руки комуністів до храму, тому він і зараз є прикрасою села. Хоча, зважаючи на відсутність католицької громади, не діє. Ним користувалися до 1945 року коли в часі сумнозвісної операції «Вісла» польське населення було переселено до Польщі. Пізніше в приміщенні відкрили пошту, а потім склад міндобрив, а згодом склад запчастин до сільськогосподарських машин.

Але можливо, у 2014 році, храм відремонтовано, було перекрито дах, але він знову пошкоджений і негода помалу починає лущити стіни. Неоготичний за архітектурним задумом, споруджений з цегли, має класичні високі аркові вікна прикрашені вітражами та химерними дерев’яними рамами. Нава прикрашена красивою сигнатуркою, але хрест, який завершує її, вже знову похилився.

Передній фасад храму вінчає витесаний з каменю хрест. Над вхідною аркою, з двома колонами, розташована фігура Ангела. Храмові сходи помаленьку заростають травою. У вівтарній частині храму з зовнішньої сторони споруди, знаходяться сходи, якими можна потрапити на дах святині. В середину храму попасти не вдалося, зачинено. Хоча через шпарину видно, що вівтар ще зберігся, але не повністю.

Джерела:

castles.com.ua

ternopillya.livejournal.com

templesua2.jimdo.com

http://www.wikiwand.com/uk/Млиниська_(Жидачівський_район)

plus.google.com

biblio-mlynyska.blogspot.com

https://landmarks.in.ua/oblast/ternopilska/mlynyska

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.