Спадщина. Личківці. Маєток Тімельмана. Експедиція 2016 року.

Напроти замкового пагорбу за деревами видно шпилястий дах старого маєтку Тімельмана, побудованого "більш як сто років тому місцевим паном" - копірайт дядька (на початку XX століття), який пас корову біля маєтку і чий син маєток зараз викупив.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Типовий вілловий стиль, червоний дах з блискучої черепиці (черепиця стара, новий власник оселі платив місцевій молоді щодня по 20 гривень на руки за те, щоб вони її, оту черепицю, відмивали від столітнього бруду, станом на 2003 рік це були досить непогані гроші), балкончики малі та великі, парк навкруги, в такому мініпалаці можна жити з задоволенням. Та й хто б не жив. А в радянські часи тут була лікарня.

Десь вже у 2010-му, напевно, палац обріс велетенським і дуже несимпатичним парканом, побачити тепер споруду з дороги набагато важче. Ковану головну браму та хвіртку прикрашають морди левів і ініціали, мабуть, нового господаря. У 2016 році за паркан ще можна було попасти скрізь недороблену паркову браму, як буде далі судячи з паркану зрозуміло...

Власник палацу як стверджували місцеві на 2016 рік тимчасово жив та працював у Росії (як там воно зараз - невідомо). Але щоразу, приїжджаючи у село, він наймає робітників та реконструює споруду. У ній вже відчистили та залишили оригінальною стару черепицю, якою був вкритий палац, коли його збудували. Намагатися максимально відтворювати колишній вигляд фортеці, окрім самого бажання, власника змушують ще й певні зобов’язання перед відділом охорони пам’яток.

Марія Палюх, сестра власникам палацу: “Купивши його, він вже зробив верхівку, перекрив дах будинку цього замку, зробив тут стелю. І кожного разу, коли він приїжджає, він щось нове робить, якісь відбудови в цьому палаці, для його збереження, для його покращення, щоб ця пам’ятка архітектурна, історична збереглася. То є цінність нашого села. І стан її з кожним роком покращується”.

Ярослав Пелехатий, начальник відділу охорони пам’яток управління архітектури ОДА: “Ми з свого боку вже стараємося, укладаємо охоронні договора, власника консультуємо, він дає охоронні зобов’язання, як зберігати, знайомимо з чинним законодавством, що йому можна, що йому не можна, що не можна робити, на яких засадах повинні проходити ремонтно-реставраційні роботи, відтворення цієї пам’ятки…. бо реставрація це не просте будівництво, це є суто специфічні роботи”.

Палац у Личківці наприкінці XIX – початку XX століття побудував польський поміщик Тімельман (Кімельман). Зведений у стилі неоґотики, палац нагадує невеликий замок. 88-річна бабуся теперішнього власника фортеці пам’ятає її з первинного вигляду. Каже: за юнацтва працювала в пана і не раз тут бувала. Ганна Кришталович, бабуся власника палацу: “Внук хоче відновити, то чо ся не тішити, най відновлєє”. У планах нових господарів палацу – зробити у ньому готель. Такий задум до вподоби й сільському голові Личківців Степану Дуді, адже це заохотить приїжджати до села любителів зеленого туризму. А показати їм тут є що.

Тому, що палац потрапив до приватних рук, сільський голова та й самі мешканці Личківців радіють. Кажуть, якби замок і досі не мав господаря, давно перетворився б на руїни. Люди сподіваються, що після реставрації палацу, його відвідуватимуть багато поціновувачів старовини. Та наводять китайське прислів’я: “Поріг, об який витирають ноги, не гниє”.

Нам не відомо, чи повернувся володар в Україну на 2024 рік і яка ситуація з палацом на сьогодні - потрібне ревізійне відвідування. Але початок був гарний...

пару кадрів з небес

Джерела:

castles.com.ua

https://www.pslava.info/LychkivciS_Palac_2008NevidomaUkrajinaReportazhPro,229747.html

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.