Спадщина. Жуляни. Церква вмч. Д. Солунського. 2016 рік.

Це́рква великому́ченика Дими́трія Солу́нського — православна церква у селищі Жуляни міста Києва. Після приєднання Жулян до Києва (1988) стала найстарішою дерев'яною церквою міста. Стала, й у 2016 році зникла. Зараз тут стоїть новобуд, схожий на стару святиню, але без перенесених зі старої церкви розписів, з новим іконостасом та новими іконами. Де це все поділось — відповіді, на жаль, немає. Конфесійно належить до Української Православної Церкви московського патріархату. Престольне свято — великомученика Димитрія Солунського (26 жовтня (8 листопада)). Настоятель храму — архієпископ Васильківський Миколай (Почтовий), священник храму — протоієрей Василій Музика, протоієрей Георгій Габорець.

І так, церква, якій більше немає. Пригадаємо, якою вона була ... Фото Сергія Гаджилова

2005. Фото Дениса Замятина.

2013. Фото Олекса-Київ.

2014. Фото від Kiyanka

2019. Фото від e74b81m.

У 1715 році в селі Жуляни під Києвом силами монахів Софійського монастиря, якому до 1787 року належало село, було зведено храм-каплицю Димитрія Солунського. До середини XIX століття ця церква застаріла та не могла вже вміщувати усіх парафіян. У 1847 році стару дерев'яну каплицю було розібрано та того ж року коштом казни збудовано нову, теж дерев'яну, невелику з цибулястою банею церкву, яка, втім, о 7 годині вечора 21 червня 1859 року згоріла від блискавки.

Завдяки Сергію Гаджилову та сайту vr-photo.com.ua пригадаємо, якою вона була...

360º панорама. Для перегляду в повноекранному режимі, з високою якістю, натискаємо на значок Toggle Fullscreen англійською мовою, перший в правому верхньому куті

Сучасна церква зведена у 1862 році. Вона була підпорядкована 3-му благочинному округу Київської губернії. Настоятелем церкви став протоірей Ю. Біляновський, також при церкві було 2 клірики. Парафія володіла 44 десятинами та 350 сажнями землі, парафіян нараховувалося 1 082 особи, з яких 841 були чоловіки та 961 жінка. При церкві були споруджені будинок причту та церковнопарафіяльна школа, де навчалося 10 дітей. Парафія церкви включала Михайлівську Борщагівку та Совки.

2024

1913 року до парафії церкви належало 2988 осіб — 1482 чоловіки та 1506 жінок, парафії підпорядковувалися село Совки із каплицею та хутір Красний Трактир. З 1904 року настоятелем був священник Стефан Пославський (1865 — ?).

1936 року постановою комуністичної міськради храм зачинений — нібито у зв'язку із розпадом парафії. Дзвони викрадені, ікони — частково знищені, частково врятовані парафіянами. У церкві комуністи влаштували колгоспний склад. У серпні 1941 під час битви за Київ у вівтар церкви влучив снаряд, невдовзі, за рішенням німецької влади, службу в церкві було відновлено. В 1943 році храм знову зачинено. Відновилися богослужіння в 1949 році та з того часу храм більше не зачинявся.

1 вересня 2016 року... на місці церкви лише дзвіниця і новий стрічковий фундамент ...

Дерев'яна церква хрестова у плані, однобанна, над притвором облаштована дзвіниця. Форми бані та дзвіниці еклектичні, із впливом псевдоросійського стилю. Церква є зразком традиційного церковного будівництва. У церкві зберігають мощі великомученика Димитрія Солунського, преподобномученика Макарія Каневського, святителя Луки Кримського, преподобного Іллі Муромця, преподобної Олени Флоровської, а також дві мироточиві ікони Пресвятої Трійці та Покрова Божої Матері.

Так місто лишилось самої старої дерев'яної церкви.

Що не зробили більшовики та радянська влада — те зробив настоятель храму, просто розібрав старий та зліпив новий.

Якщо сьогодні (2024) піти на фейсбук сторінку церкви ми побачимо на фотографіях з середини храму голі стіни без розписів, які вже пішли тріщинами по дерев'яних брусах, та новий блискучий лаковим покриттям іконостас з новими іконами.

Так зникає історія, так зникає наша спадщина...



Джерела:

https://uk.wikipedia.org/wiki/Церква_великомученика_Димитрія_Солунського_(Київ,_Жуляни)

https://vr-photo.com.ua/

https://uk.wikipedia.org/wiki/Жуляни

https://wikimapia.org/6355528/uk/Храм-великомученика-Димитрія-Солунського

Сергій Гаджилов

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.