Спадщина. Кугаїв. Церква Богоявлення Господнього та дзвіниця. 1693. Експедиція 2021 року.

В селі Кугаїв, що знаходиться за декілька десятків кілометрів від Львова є церква Богоявлення Господнього, крихітка — якщо можна собі дозволити так назвати неоціненну пам'ятку кінця XVII століття. Разом із дзвіницею вона творить довершений архітектурний ансамбль. Дивом не торкнулися її перероблення, і вона практично зберегла свій первісний вигляд.

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


дослідження опор...

Мініатюрна церква з такою ж дзвіничкою стоять на невеликому пагорбі при дорозі. Їх не одразу й помітиш за деревами, якими заросло подвір’я. Церковця така маленька – здається, рукою дотягнешся до хреста, тому зворушливо виглядають її східчасті верхи з заломами, ніби показуючи: «У мене все як у дорослих!» Та храм Богоявлення Господнього таки «дорослий» – на одвірку вирізьблено дату «ROKU P. 1693». Триярусна дзвіниця трохи молодша, її датують XVIII століттям. На сонці церква привітно виблискує кольоровими скельцями вікон. Після того, як у селі поставили новий мурований храм, у ній правиться лише на храмові празники.

самий хворий кут...

мінімальний водовідвід від хворого...

ще про опори...

Той, кому пощастить потрапити всередину, не буде розчарований – іконостас роботи народних майстрів пасує до затишного характеру церковці. На внутрішній стіні понад входом два написи. Верхній свідчить, що громада Кугаєва поновила свою церкву власним коштом 1874 року, коли за ксьондза був Горінович, а за «провізорів» були Михайло Батіх і Василь Батіх. Нижній напис, виконаний таким самісіньким шрифтом, стосується вже двадцятого століття: «Ця церква Богоявленська відреставрована 1985 року, розмальована коштом громади Кугаєва 1989 р.».

першим що впадає в очі — стан лівого зрубу...

але в інших місця та ж біда, хоча і менш виражена

Один з найактивніших учасників ініціативної групи "Врятувати церкву в Кугаєві" Богдан Зятик, викладач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, дослідив іконостас кугаївської церкви та описав його у статті - Б. Зятик. "Іконостас храму Богоявлення Господнього в селі Кугаїв на Львівщині. Проблема збереження та дослідження" // Народознавчі зошити. Часопис Інституту народознавства НАН України. 2014, №6(120). С. 1514-1520, а також у багато проілюстрованій кольоровими фотографіями (автор фото — Богдан Ворон) статті в мистецькому альманасі "Артес".

Вже 2007 року, стан ґонта, який востаннє міняли 1989-го, був кепським. Через два роки, 2009-го, були помітні зміни на гірше. Чи варто казати, що коли процес руйнації покрівлі вже почався, то він наростає з дедалі більшою швидкістю і з дедалі гіршими наслідками для загального стану споруди, зрубів, інтер'єру. Коли дах протікає, споруда замокає і швидко нищиться. Дерев'яна церква в Кугаєві вже давно не використовується, громада має нову, муровану. Відтак у збереженні пам'ятки зацікавлені лише окремі свідомі селяни. Держава теж не поспішала з реставрацією, тож задля порятунку Кугаївської церкви довелося самоорганізовуватися і ставати волонтерами звичайним людям, небайдужим до старовини.

Навесні 2011 року Львівська організація Товариства охорони пам'яток історії та культури встановила у церкві охоронну протизламну та протипожежну сигналізацію. Восени 2013 року утворилася ініціативна група "Врятувати церкву в Кугаєві", в якій об'єдналися і голова Товариства Андрій Салюк із колегами, і декілька ентузіастів, дотичних або й зовсім недотичних до пам'яткової справи та до дерев'яної архітектури. Щоб захистити церкву від протікання дощової та талої води, ініціативна група накрила церкву паропроникною плівкою з надією, що за зиму 2013-14 року вдасться зібрати гроші та на весну розпочати накривати церкву новим ґонтом. Які події почалися тієї зими, пояснювати не треба.

До 2017 року плівка на даху церкви порвалася, зітліла... але врятувала дах церкви від цілковитої деградації.

Влітку 2017 року ініціативна група з новими силами взялася за справу. Першим завданням стало накрити церкву перед зимою новою паропроникною плівкою, що й було виконано коштом громадської збірки. Зараз, триває подальший збір коштів на закупівлю ґонта і дубових колод для заміни зогнилих підвалин.

360º панорама. Для перегляду в повноекранному режимі, з високою якістю, натискаємо на назву панорами англійською мовою в лівому верхньому куті та переходимо на сайт 360cities

На сьогодні стан церкви аварійний. Лівий передній зруб сильно прогнив і тягне цей кут до землі, хоча він і стягнут дошками на болти — це вже мало допомагає, нахил дуже великий. Інші зруби теж зазнали тління і потребують термінової уваги. Можливо невдовзі до церкви буде неможливо попасти, тому, що можливо є вірогідність, що вона почне руйнуватись в середину... Коли почався двіж "Врятувати церкву в Кугаєві" — була надія, що ми зможемо врятувати цю перлину разом, але... але... але... На час нашого відвідування Микола Гайда (Президент УНК ІКОМОС) робив ревізію та обміри під майбутню реставрацію, але що там далі, після розробки документації буде — нікому не відомо...

Трошки архівних кадрів з сайтів pslava.info, decerkva.org.ua, wikipedia.org та derev.org.ua

1913. Одвірки, з "Українське мистецтво. І. Деревляне будівництво і різьба на дереві" В.Щербаківський.

1930 (?) малюнок Антіна Вариводи (Краків),

1939. Ryszard Brykowski, "Drewniana architektura cerkiewna na koronnych ziemiach Rzeczpospolitej", Warszawa, 1995

1985. Пам'ятники містобудування і архітектури.

2006. фото Віктор Громик.

https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2021/JULE/KUGAIV/old/decerkva/2006_kuhaiv__ViktorHromyk.jpg

2007. фото Олени Крушинської

2009.фото Олени Крушинської

2011. Фото Богдана Зятика.

2011. Kateryna Baiduzha aka_SvartKat

2018. Фото Богдана Зятика.

Експедиція 2017 року

Джерела:

http://www.derev.org.ua/lvivska/kuhajiv.htm

http://nz.ethnology.lviv.ua/archiv/2014-6/41.pdf

https://artes-almanac.com/ikonostas_iz_kuhaeva/

http://decerkva.org.ua/kuhaiv.html

https://www.pslava.info/KugajivS_CerkBogojavlinnja,241666.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/Церква_Богоявлення_Господнього_(Кугаїв)

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 




Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні

та

 

хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.


ну як то, так =))


P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.