Спадщина. Надвірна. Замок. Експедиція 2013 року.

Роботи по дослідженнях і розкопках середньовічного замку в Надвірній почалися в середині серпня 2007 році. Зараз з останками замку сусідить відділення міліції (в парку ім. Івана Франка).

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0617_0623_middle.jpg Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами! Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


До початку розкопок єдині кілька рядків про замок в Надвірній було в книзі, присвяченій самій Надвірній: «Директор Івано-Франківської філії інституту" Укрзахідпроектреставрація "Зіновій Соколовський і архітектор Роман Михайлишин, вважають, що це був форпост. Поблизу нього могли селитися люди, які під час ворожих нападів знаходили притулок за його стінами. Можливо, саме вони й заснували поселення, яке значно пізніше назвали Надвірною ".

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0634_middle.jpg

Початок заснування замку, про який в українському краєзнавстві, здається, і чути не чули, датують солідними XIV-XV століттями.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0616_middle.jpg

Якщо ця гіпотеза підтвердиться, то замок стане найстаршою фортецею зі збережених донині середньовічних фортець у Прикарпатті.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0625_0628_middle.jpg

Роботами з дослідження замку керував директор дочірнього підприємства "Культурна спадщина Прикарпаття".

Вдалося встановити межі комплексу, знайти залишки трьох веж з XVIII століття. Одна збереглася тільки в підземній частині, інша, розташована під будинками, є навіть фрагменти стін.

Збережені фрагменти стін також датуються XVIII століттям. А ось від XIV шукають хоча б фундаменти - якщо знайти їх вдасться, це "постарить" Надвірну відразу на триста років (поки що перша письмова згадка про місто датується 1589 роком).

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0636_0638_middle.jpg

На жаль, ця фортеця, як ніяка інша, має дуже "законспіровану" біографію: про Надвірнянський замок практично зовсім немає документів і факт встановлення приблизного часу його побудови та будівельних етапів є великим проривом.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0639_0648_middle.jpg

Відомо, що в Першу світову комплекс горів. При розкопках були знайдені австро-угорські монети, і битий фарфор, шматки керамічного посуду.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0659_0663_middle.jpg

Жителі міста переказують чутки про те, що дві сусідні фортеці - Надвірнянський замок і Пнівський замок з'єднані підземними ходами. Типовий місцевий замковий фольклор, дослідженнями ні підтверджений, ні спростований.

У серпні 2007 року по місту ходили чутки, що знайдені два підземні ходи: до сусідньої гори та в центр Надвірної - замок розташований неподалік від центру.

переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2010-13/autumn_2013/12. Nadvorna/IMG_0666_0670_middle.jpg

Раніше археологи цікавилися в Надвірній залишками стародавнього городища-святилища (подібні були знайдені в селах Фитьків і Назавизів). На сьогодні про реставрацію замку мова не йде - законсервувати б і зберегти від руйнування хоча б те, що знайдено ... Найкращий час відвідування - рання весна - коли сніг уже зійшов, а листя і зелень ще не прокинулися, тоді руїни видно найкраще ...

фото з розкопок 2007 року

Джерела:
http://if.restgeo.com/Item/1618/dostoprimechatelnosti-starinnye-zamki-ukrainy-nadvornyanskiy-zamok.aspx?cid=35
https://castles.com.ua/nadworna.html

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”. 


Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 


Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні  


 та

 

 


хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ. Це є прорегатіва місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.