Спадщина. Скала-Подільська. Замок. Частина 1. Експедиції 2014-2016 років.

Замок в смт. Скала-Подільська


Тип споруди: замок, побудований на місці городища.

Також відомий як:
Замок в Скале-Подольской (рус.), Скала над Збручем (рус.), замок у Скалі-Подільській (укр.)

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.

Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами! Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html


Перший етап будівництва: 10-13 століття (городище), 14 століття (замок).
Останній етап будівництва: середина 18 століття.

Місце для укріплень було вибрано на майданчику скелястої височини, яка мала форму гострого мису. Скала розташована в північній частині міста. Її схили круто обриваються на заході та півночі до струмка, а на сході - до широкої заплави річки Збруч.

?. На місці майбутнього замчища колись знаходилося давньоруське городище. Укріплення того періоду займали крайню частину гори та складалися, ймовірно, з дерев'яних і земляних фортифікаційних споруд.


14 століття. Перший кам'яний замок у Скалі-Подільській був побудований литовськими князями Коріатовичами, які з 1331 по 1393 володіли Поділлям.

1515 рік. Замок було передано в довічне володіння Кам'янецькому старості Станіславу Лянцкоронському, який доклав чимало зусиль для укріплення твердині.

1516 рік. В результаті татарського нападу місто було спалене, а замок сильно зруйнований.

1538 рік. Замок проходить через масштабну реконструкцію - на місці багатьох старих оборонних споруд з'являються нові. Територія замку була розширена в підлогову сторону. До середини 16 століття оборонна система замку була майже повністю сформована. Підступи до стін замку з трьох сторін (заходу, півночі та сходу) були посилені серйозним природним захистом - крутими схилами скелі. Водночас з напільного боку доступ був куди більш вільним і для захисту укріплень з цього боку був викопаний рів і споруджений вал.

Замок мав в плані неправильну форму, продиктовану природним рельєфом. Південну стіну замку з головним в'їздом фланкувала 4-ярусна Порохова вежа. Вежа в основі - прямокутна, на висоті першого ярусу зовнішня частина її об'єм закруглюється. Бійниці в першому ярусі ключеві, в інших - прямокутні. З цієї ж сторони був викопаний рів, через який був перекинутий піднімний міст. Ще одна вежа була в північній частині замкових споруд, в місці, де східна і західна стіни (підкоряючись формі мису) сходилися в одному місці під гострим кутом.

у 2016 знов звели ліси на фасаді

панорама

1538 рік. На Скалу-Подільську напали волохи. Вони захопили і зруйнували замок.

1648 рік. Початок Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Замок здали козакам без бою.

1657 рік. Замок захопив трансільванський князь Дьордь ІІ Ракоці. Укріплення були пошкоджені.

Середина 18 століття. Староста міста Адам Тарло реконструював замок і перебудував палац. Палац прямокутний в плані, з ризалітами, двоповерховий, зі склепінчастими підвалами. Палац розташований впоперек замку, що сприяло утворенню двох дворів - парадного і внутрішнього. На внутрішній двір вів наскрізний прохід, розташований в першому ярусі палацу. Його фасад був прикрашений білокам'яним декором у вигляді різьблених капітелей пілястр і віконної лиштви, характерний для перехідного періоду від бароко до класицизму.

Ще у 2014 році підвали були завалені та доступ туди був через лази, у 2016 ситуація змінилася - майже повністю підвали під палацом розчищені...

19 століття. Замок стоїть в руїнах.

5 листопада 2008 року. За розпорядженням Кабінету Міністрів України замок у Скалі-Подільській увійшов до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля» (ДІАЗ «Замки Тернопілля»).

Далі тут...

Джерела/источники:
zamki-kreposti.com.ua
pslava.info
alyoshin.ru
myshtetl.org

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка. 


Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини і нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”. 


Підписуйтесь на сторінки проєкту на: 


Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні  


 та

 

 


хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>> and support us!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спадщина. Печера. Каплиця-мавзолей родини Потоцьких. Експедиція 2015 року.

Спадщина. Андрушівка. Маєток графів Тишкевичів. Експедиція 2015 року. Частина 1.

Спадщина. Привітне (Хрінівка). Маєток Сулятицьких. Експедиція 2019 року.